Vædderauktion 2002 på Fanø

Der var stor købelyst på vores vædderauktion søndag d. 6. oktober på Fanø. Der var annonceret 20 vædderlam i vædderkatalog 2002, heraf blev de 14 solgt og resten budt hjem af ejere. Flere medlemmer havde benyttet sig af muligheden for at byde gennem et bestyrelsesmedlem. Vist nok for første gang i foreningens historie kom årets pelsvædder, ejet af Ole Andersen, til at koste kr.12.200 ex. moms og nr. 3 til et tilsvarende beløb. Årets pelsvædder blev solgt til Anne Hjelm. De øvrige vædderlam blev solgt til kr. 1.500-4.600 ex. moms (gennemsnitsprisen kr. 4.264 ex. moms). Til sammenligning kostede den dyreste svenske pelsvædder sv. kr. 23.000 og gennemsnitsprisen lå på ca. sv. kr. 6.000. Svenskerne har dog ikke bedømmelse i nedklippet tilstand.

Nogle vil måske være forundret over prisniveauet, men f.eks. har Ole Andersen gjort et stort stykke avlsarbejde, som han så fik honoreret på auktionen. Det er trods alt udbud og efterspørgsel der bestemmer prisniveauet fra år til år.

Næste års vædderauktion tegner måske billede. Men set med bestyrelsens øjne må det være rimeligt at topvæddere prisfastsættes på et vist niveau.

Man kan altid diskutere prisniveauet, men en række vædderlam der solgt direkte på gården har måske kostet det samme som gode væddere på auktionen. Så vædderauktionen må fortsat være det bedste sted for køb af rigtig gode avlsvæddere. Så husk i det jyske at medbringe lidt flere vædderlam til næste år. Det ser ud til at avlsarbejdet måske fremover bliver honoreret økonomisk.

Artikel fra Gotlænder-Bladet nov. 2002
af Anne Hjelm